Dit recept voor gerookte schelvis is een perfect, elegant en ongecompliceerd gerecht. Het gerecht bestaat uit malse, gerookte schelvis en een rijke dulse-saus (rood zeewier) en is ideaal voor een gezellig etentje. Ons recept is eenvoudig te bereiden en onweerstaanbaar lekker - een must voor elke hobbykok.
Over de chef
Dit heerlijke dessert werd verzorgd door Alessio Berrioni, één van de koks met wie we samenwerken om unieke ervaringen in onze vakantiehuizen aan te bieden. Alessio verhuisde op 17-jarige leeftijd naar Engeland, nadat hij in Assisi zijn diploma hotelmanagement had behaald. Jaren van hard werken leidden tot het werken naast mensen als Alaine Ducasse en Gordon Ramsay in restaurants met Michelinsterren. In 2019 keerde hij terug naar Italië en vestigde hij zich als privékok met spectaculaire culinaire ervaringen. Voor hem is koken een leeg doek dat wacht om gevuld te worden met behulp van een snufje inspiratie en een flinke dosis creativiteit.
Meer informatie over Alessio en zijn diensten zijn hier te vinden: https://abpersonalchef.it/
Serveert: 4 personen
Bereidingstijd: 2 uur
Ingrediënten:
400 g ongebleekte gerookte schelvis, in porties van 100 g gesneden
300 g zwarte-ogenbonen, een nacht in koud water geweekt
150 g dulse (rood zeewier), 30 minuten in water geweekt om te ontzouten
100 g olijfolie, plus extra om te bakken en te besprenkelen
1 bos asperges, in blokjes gesneden
4 sjalotten, fijngesneden
1 bos platte peterselie, gehakt
sap van een halve citroen,
Zeezout
Versgemalen zwarte peper
1 handvol ossenbollen, een mengsel van bladeren en bloemen, om te garneren
Methode:
1. Week de zwarte-ogenbonen een nacht in koud water
2. Breng een pan met gezouten water aan de kook. Laat de geweekte zwarte ogen bonen uitlekken en spoel ze af, voeg ze dan toe aan de pan en zorg ervoor dat er minstens 4 centimeter water boven de bonen staat. Breng het geheel weer aan de kook en laat het 45 tot 90 minuten koken - de kooktijd hangt af van hoe oud de bonen zijn, dus proef ze regelmatig.
3. Week ondertussen de dulse 30 minuten in water om te ontzouten. Laat de dulse vervolgens uitlekken en voeg het samen met de olijfolie en het citroensap toe aan een blender. Blits tot een gladde massa en voeg een beetje water toe om een losse dressing te maken.
4. Giet de bonen af als ze gaar zijn en doe ze in een schone pan. Roer de dulse saus erdoor en voeg de sjalotten, peterselie en asperges toe. Breng op smaak met zout en peper (wees voorzichtig met het zout, want de dulse zal nog vrij zout zijn) en zet op een laag vuur om door te warmen terwijl je de vis kookt.
5. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Leg de schelvisporties in de pan en bak ze een paar minuten tot ze net gaar zijn.
6. Schik de gerookte schelvis op een bedje van gebakken lente-uitjes en besprenkel met de "dulse saus".
Geniet van de maaltijd met een fles van wijngoed Fattoria Le Pupille.