Giulebbe di Ciliegie is een traditioneel Toscaans nagerecht uit de noordelijke streek Garfagnana, een gebied dat rijk is aan kersen, vooral van de zure en wilde soort.
De term Giulebbe is afgeleid van de Perzische betekenis gulab (een zoet brouwsel van vruchten, bloemen, honing, kruiden en suiker) rozenwater. Het verwijst niet alleen naar de zoetheid van de siroop, maar ook naar de vreugde die men ervaart. Iemand die verliefd is, is iemand die "verdrinkt in giulebbe".
Dit heerlijke zomerse recept zal u zeker bevallen. Het is eenvoudig en snel klaar te maken, dus u hoeft niet lang te wachten voordat u kan smullen. Als het klaar is, serveer de Giulebbe met een bolletje vanille-ijs om de fruitige tonen en de zoetheid van het dessert te complimenteren. Maar vooral: geniet ervan!
Voor: 6 personen
Kooktijd: 50 minuten
Ingrediënten:
500 g kersen
150g suiker
20 lange vingers
250 ml slagroom
1 eetlepel poedersuiker
Alchermes, of een andere traditionele rode Florentijnse likeur
2 theelepels gemalen kaneel
Vanilleboonzaadjes
Kersen om te versieren
Werkwijze:
1. Was en ontpit de kersen.
2. Voeg in een zware pan de suiker, kaneel, vanillezaad en kersen samen. Kook ongeveer twintig minuten of tot zich een siroop vormt. Haal dan van het vuur en laat afkoelen. Dit is je giulebbe.
3. Verdeel de lange vingers over zes glazen of kommen. Giet er de Alchermes over en laat de likeur intrekken. Giet er dan de giulebbe over.
4. Klop de room met de poedersuiker tot luchtige pieken. Schep de room op de giulebbe en versier met meer siroop of verse kersen naar wens.
5. Bewaar in de koelkast tot het moment van serveren.