Ingrediënten:
Bleekselderij
Wortels
Uien
Aardappelen
Zwarte boerenkool, "cavolo nero“
Cannellinibonen, gekookt
Een half brood, oud en in stukjes gebroken
Toscaanse olijfolie
Water of groentebouillon
Methode:
1. Snij de wortel, selderij en ui (de drie samen vormen uw soffritto basis) in kleine blokjes, bak deze even in een middelgrote pan op lage temperatuur met voldoende Toscaanse olijfolie van goede kwaliteit.
2. Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en voeg ze samen met de gesneden boerenkool toe aan de soffrittobodem.
3. Pureer de helft van je cannellinibonen, voeg de puree en de hele bonen toe aan de pot.
4. Voeg genoeg water of groentebouillon toe tot de groenten bedekt zijn.
5. Laat de pot een half uur zachtjes koken met toevoeging van water, zout en peper. Zorg ervoor dat er altijd genoeg vloeistof in de pot zit, zodat de groenten niet aan de bodem blijven kleven.
6. Voeg de broodstukjes toe en laat nog 20 minuten zachtjes doorkoken.
7. Op dit punt is de soep klaar om te eten. Maar voor een echte Ribollita ('opnieuw koken' in het Italiaans) laat je hem een nacht rusten en verwarm je hem de volgende dag opnieuw met een flinke scheut Toscaanse olijfolie.
8. Geniet ervan!
Tip 1: Zoals u kunt zien, zijn er geen afmetingen voor de ingrediënten. Zo is het recept aan ons doorgegeven door Toscaanse vrienden en wij denken dat het aanmoedigt om te experimenteren en plezier te hebben met koken. Probeer verschillende verhoudingen en maak het helemaal je eigen recept!
Tip 2: Probeer een brood te vinden dat lijkt op Toscaans brood - 'Pane Toscano'. Geniet een deel ervan vers en laat de rest oud worden voor dit authentieke Toscaanse genoegen.