1 Net als wijn krijgt olijfolie verschillende labels en gradaties afhankelijk van de smaak, productiemethode, herkomst en samenstelling.
2 Olijfolie wordt geclassificeerd door een zogenaamde blinde test die wordt uitgevoerd door een professioneel panel van proevers.
3 Extra vierge olijfolie waarvan wordt geclaimd dat deze een verfijnde smaak heeft is geproduceerd zonder enig gebruik van chemicaliën en de zuurgraad is niet hoger dan 0,8 procent. Virgine olijfolie is ook gemaakt zonder chemicaliën en heeft een zuurgraad onder de twee procent.
4 Koudgeperste olijfolie is uitstekend omdat de olijfpulp die tijdens het productieproces ontstaat onder de zeventwintig graden wordt geperst om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk smaak verloren gaat.
5 Olijfolie is de enige plantaardige olie die vers van de oogst kan worden genuttigd zonder het gebruik van oplosmiddelen.
6 Een olijfoogst moet perfect getimed worden zodat de zuurgraden optimaal zijn voor de olie die als extra vierge wordt beoordeeld.
7 Uit onderzoek blijkt dat het innemen van twee eetlepels virgin of extra vierge olijfolie per dag cholesterol kan reguleren en het risico op coronaire hartziektes kan verkleinen. Het is zelfs genoemd als een middel om de kans op kanker te verkleinen. Waarom? Omdat olijfolie vol met antioxidanten zit en een hoge gehalte aan mono-verzadigede vetzuren heeft.
8 Licht, lucht en warmte verminderen de kwaliteit van olijfolie. U kunt de olie het best bewaren in een afgesloten, donkere glazen fles op een koele plaats.
9 In tegenstelling tot wijn wordt olijfolie niet beter wanneer deze ouder wordt. Olie van lage kwaliteit heeft slechts een houdbaarheid van enkele maanden en binnen jaar moet olijfolie van goede kwaliteit worden gebruikt.
10 Een aantal van de beste extra vierge olijfolie ter wereld komt uit de Chianti-regio van Toscane waar gebottelde olie rechtstreeks van de olijfgroeves zeer gewild zijn en kostbaar.